Ako na to, aby ste mohli trvalo bývať na chate?

Hneď na začiatok si treba uvedomiť pár základných pravidiel, ak s chystáte býbať v chatovej záhradkárskej oblasti, tak pravdepodobne nastane problém s prihlásením trvalého pobytu. Prechodný pobyt ale na chate mať môžete. Ďalšia nevýhoda bývnia v chate môže byť z odvozom smetí, ten si budete musieť zabezpečiť sami. Ďalej treba počítať s tým, že autobusová zastávka, škola, škôlka a obchody nebudú hneď pod rukou. Ale toto sú len drobnosti, ktoré myslím nie je problém vyriešiť. A určite to tiché prostredie a kľud za to stojí. Vaše deti určite bývanie v chate ocenia budete môcť mať psa, ktorý by v byte nemal dobré podmienky na výbeh. Tak isto vy oceníte záhradku, kde môžte pestovať vlastú bio zeleninu. A samozrejme večerné grilovačky na čerstvom vzduchu sú lákavé. Najhlavnejším plusom takéhoto bývania sú oveľa nižšie náklady oproti mestskému bývaniu.
dům ve dřevě

Takže ak ste si ujasnili tieto základné veci a idete do toho, tak v prvom rade. To znamená, že ak ste mali chatu pred tým len ako víkendovú pravdepodobne nie je zateplená, to je prvá väčšia investícia. Ale stále je to menej nákladné ako by ste kupovali malý rodinný domček. Treba si zaizolovať strop kedže teplý vzduch je tažší ako studený tak nám bude unikat aj nahor. A samozrejme treba zatepliť každú aj tú najmenšiu škáru v chate. Taktiež nesmiete zabudnúť na izoláciu strechy aj na tažko prístupných miestach. Dobrým sôsobom izolácie strechy býva aj fúkanie minerálnej izolácie zaberie to kratši čas. Ďalšou komplikáciou môže byť zabezpečenie prívodu vody elektriny či plinu do chaty ak tým nie je vybavená.
zvelebená chata
Tak keď ste zvážili všetky pre a poroti určite ste dospeli k tomu že bývanie v chate ma veľa výhod, ktoré v meste nie sú možné. Veľa ľudí láka tento novodobý trend bývania, určite je lákavé tiche prostredie ďalej od ruchu mesta a frekventovaných ciest, preplnených obchodov.